5 meserii care o să dispară în 15 ani (și alte 5 care o să apară)

Vuiește internetul de mișcarea făcută de Uber acum câteva zile, prin care va introduce, în Pittsburgh, vreo sută de Volvo-uri echipate cu kit de self-driving. Adica niște Uber-uri care se conduc singure, gen. Cel puțin pentru început, însă, mașinile vor avea asistent uman, chiar doi, din câte am ințeles. In spatele mișcării sunt niște băieți care au lucrat la proiectul similar al Google, si care au plecat de acolo, s-au camuflat sub un startup numit Otto, care făcea, chipurile, kituri de self-driving pentru camioane, startup pe care Uber, așa, pe nesimțite, l-a și cumpărat. Dar să nu bârfim, că nu e treaba noastră.

Și nici nu voiam să scriu despre tranzacție sau despre Uber, ci despre consecințele pe care evoluția rapidă a tehnologiei la aduce în viața de zi cu zi.

Trăim într-o lume în care apar și dispar meserii mai repede decât ți se rulează o șaorma în Dristor. Și pentru că e vineri, și pentru că aveam vreo 45 de minute libere, am hotarât să mă gândesc mai mult la asta. Uite ce-a ieșit.

1. Șofer de taxi

Da, e din cauza Uber și da, deja se intâmplă. Uber nu e singura companie care face asta, mai există și Lyft, și încă vreo câteva (Ola Cabs în India, de exemplu). Șoferul de taxi, ca meserie, va dispărea așa cum, pe la sfârșitul secolului 19, a început să dispară meseria de vizitiu. E greu de crezut acum că, dacă voiai să ajungi din punctul A în punctul B acum doar 130 de ani, trebuia să interacționezi cu un vizitiu. Practic, călătoria ta depindea de un domn cu un bici în mână. Care mai și înjura ca un birjar.

2. Operator call center

Atunci când un gigant ca Facebook (a 5-a companie din lume ca si market cap) anunță că are o platformă de construire de boți, dacă ai un call-center, pui mâna pe telefon și încerci să vinzi call-center-ul ăla cât mai poți. O bună parte din interacțiunea de call-center va fi preluată de platforme interactive programabile (un nume mai pretențios pentru boți) și astfel, prima și cea mai populară opțiune de angajare pentru un absolvent magna cum laude de ASE, eventual și cu  un master, acolo, va dispărea. Dur. Destul de dur.

3. Programator

Aici am avut dubii mari, dar, până la urma, a trebuit să accept. Dacă te uiți în urmă la codul necesar pentru ajungerea pe Lună, și vezi echipa care a lucrat la el, îți dai seama că suntem extrem de departe. Platformele de creare de aplicații gen point and click devin din ce în ce mai accesibile. Acum 5 ani era foarte greu să scrii, să testezi și să urci o aplicație într-un AppStore. Între timp, “s-a făcut un app pentru asta”. De fapt, exista sute de platforme point and click care fac deja asta.

4. Operator front desk la bancă

Sistemul financiar așa cum este el acum o sa fie vintage în mai puțin de zece ani. Și modificarea vine din zona bitcoin. Chiar dacă Bitcoin, ca și monedă, este un semi-fail, tehnologia blockchain, pe baza căruia e construit Bitcoin, se mișcă foarte bine. E cam cum a fost cu Napster (își mai aduce aminte cineva de Napster?) și torenții. Napster s-a dus în cap, dar tehnologia torrent a explodat. Viteza de propagare a unor sisteme de operare Open Source, cum ar fi Linux, e o consecință a exitenței torenților. Așa că pare foarte plauzibil ca o bună parte din interacțiunea cu banca (o bancă deschisă, cu un istoric distribuit și transparent) să fie eliminată, datorită unor tehnologii bazate pe Bitcoin.

5. Contabil

Un spin-off al tehnologiei blockchain, foarte interesant, si de urmărit, după mine, e Ethereum. Pe scurt, Ethereum promite să pună in blockchain nu numai tranzacții financiare, ci și procese, pe care le numește smart contracts. Vorbim de procese programabile, care rulează într-o mașină virtuală din blockchain. Adică o bună parte din procesele unui business, cum ar fi financial compliance, vor putea fi transferate acolo. E foarte posibil ca și Ethereum, ca și platformă soft, să se ducă în cap (e cam lentă pentru a putea să fie denumită, așa cum insistă creatorii ei “the world computer”), dar tehnologia smart contracts va ramăne.

5 meserii care o să apară

Ce se duce în sus, o să vină, la un moment dat, și în jos. Ce dispare, trebuie să lase loc pentru ce va apărea. Personal, nu sunt deloc fan-ul viziunilor apocaliptice în care roboții ne vor fura joburile, ne vor consuma organele și vor râde cu gura până la urechile lor de aluminiu, dimpotrivă. Cred că, la nivel genetic, avem încă suficientă creativitate. Așa că m-am gândit și la 5 meserii care vor putea apărea.

1. Professional driving companion

O mașină care se conduce singură e cool. Prima dată. Și a doua oară. Poate și a treia oară. Dar a o suta oară începe să devină foarte plictisitoare. Văd o oportunitate aici: “Tânăr absolvent de facultate de comunicare, expert în limbajul corpului și capabil să creeze constant umor, îmi ofer serviciile de însoțitor pe mașinile Uber care se conduc singure, pentru corporatiști care se plictisesc repede și care trebuie, musai, distrați, că altfel dau în depresie”. Sau ceva de genul ăsta.

2. Professional pokemon hunter

Hai să inlocuim pokemon cu orice alt obiect virtual construit in layerul de geo-locatie. Vrem, nu vrem, o nouă realitate se construiește peste cea pe care o cunoaștem, o realitate care există doar în smartphone-uri sau tablete. Dar acea realitate există, nu o putem nega. Și va continua să crească. “Expert în active virtuale geo-locabile, cu experiență de peste 10 ani, 5900+ pokemoni prinși și verificați, caut ofertă serioasă, doar în zona Asia-Pacific. Fac și cumpăraturile, plimb și câini, dar doar dacă sunt androizi.”

3. Virtual reality tour guide

O realitate în care poți explora mai multe lumi virtuale, inter-conectate, nu e deloc departe. Ei bine, procesul de ajustare la lumile noi cere timp și skill-uri. Aici văd o profesie foarte asemănătoare cu cea de ghid turistic, doar ca în lumile virtuale. Un ghid turistic trebuie să aibă și umor, să poată interacționa rapid și relevant cu membrii grupului pe care îl ghidează, etc. Un bot nu ar putea (încă) să facă asta, deci, cum ar spune domnul Grădinescu, e o pâine de mâncat pe partea dreaptă.

4. Personal motivational hero

Eu unul am fost mare fan Depeche Mode. În special Personal Jesus. Ceea ce vedem acum ca o profesie one to many, motivaționalul Poptămașian de Facebook, se va transforma, din nevoia de personalizare, într-o interacțiune unu la unu. Așa cum lumea se duce la psiholog acum, iși vor alege personal motivational hero. Care să-i ghideze în călătoria lor interioară și exterioară, de la depresie la alergarea unui maraton, sau ultra-maraton. Sau mai știu eu ce altă dudă de-asta grea.

5. Space pioneer

Explorarea spațiului e deja un business. Întrebați-l pe Elon Musk, cu Space X, sau pe Richard Branson. Acum, deasupra acestui business, va mai apărea o profesie: omulețul care stă 3-4 luni pe an pe Lună, sau ăla care se antrenează să ajungă pe Marte (unde o să stea minim 18 luni). Cam cum erau pionierii care se duceau în Vestul Sălbatic, sau în Indii. Numai că asta nu o s-o mai ardă colonialist și o sa-l vedem toți, în timp real, pe Facebook. Sau pe o altă rețea de socializare, pe care, acum, nici măcar nu ne-o putem imagina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *