Geekwords – azi: ama si eli5

Reddit e unul din cele mai longevive clustere de utilizatori (nu cred că i se potrivește termenul de “comunitate”, nici de rețea socială, cu atât mai puțin cel de site) din World Wide Web. La vremea scrierii acestui blog post are pe puțin 11 ani, după câte spune Wikipedia.

A reușit sa râmână relevant și viu, în contextul în care proiecte pornite cam în același timp, ca digg sau delicious, s-au cam dus în cap. Adică au continuat să existe, dar și-au pierdut tracțiunea.

Probabil cel mai clar semn de sănătate al acestui cluster e capacitatea de a crea cuvinte noi din diverse tipuri de interacțiuni.

De exemplu, reddit are o secțiune in care invită celebrități să răspundă la întrebările membrilor. Secțiunea asta s-a numit la început Ask Me Anything. Pentru că reddit e plin de geeks și pentru că geeks loves acronyms, ne-am trezit cu cuvântul ama. Care a fost preluat de Twitter si de alte media mainstream.

Un alt cuvânt creat dintr-o secțiune reddit e eli5. Ăsta a fost puțin mai dificil de decodificat, dar până la urmă m-am prins ce înseamnă: Explain Like I’m 5. Adică spune-mi ce înseamnă duda asta în așa fel încât și un copil de 5 ani să ințeleagă.

Acum vreo 20 de ani, primele cuvinte de geeks pe care le-am învățat au fost rtfm si rofl.

Vă las pe voi să vă prindeți ce înseamnă. Dacă nu vă prindeți, inseamnă că ați trăit cu succes pe o alta planetă în ultimii 20 de ani.

Sau pe o insulă pustie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *