Circle Day

Miercuri este despre cercuri

Când am început sa lucrez pentru mine (târziu, pe la vreo 29 de ani) am intrat în business cu capul înainte. Era o vorbă la mine la țară: “ai intrat (în ceva) ca vaca la lucernă”. Vacile nu se pot opri când intră acolo. Pur și simplu manâncă până când le crapă burta.

Cam așa am intrat eu în antreprenoriat, ca vaca la lucernă. În primii 3 ani, nu am avut vacanță. Lucram 16 ore pe zi. Și mă mai și mândream cu asta. Eram tânăr, mă credeam invincibil, și, în anumite situații, poate chiar eram. Dar în marea majoritate a situațiilor nu eram deloc invincibil. Dimpotrivă.

Stressul a luat multe forme, de-a lungul anilor. Țin minte că într-o perioadă mă îngrășasem vreo 30 de kilograme. Aveam 105, transpiram ca un porc și puțeam ca doi. În alte perioade balansam oboseala cu petrecerile (să le spunem așa, dar erau doar niște beții triste). Iar in alte perioade am inghțit pur și simplu, am tras până când am cazut lat. Lipseam de la birou vreo doua-trei zile, musteam în zeama mea, până îmi trecea, după care o luam de la capăt.

Lucrurile s-au schimbat după ce am facut primul exit, acum vreo 8 ani. Hai să-i spunem așa, dar a fost de fapt o vânzare a unor active, pentru că nu mai voiam să continui in ritmul și în direcția aia. După exit am avut vreo doi ani sabatici și am reînceput să lucrez serios la alte proiecte abia dupa încă vreo doi.

Și uite că ajungem și la obiectul articolului, și anume ziua de miercuri. Care este o zi de cercuri. Adica este “circle day”. Termenul e preluat din engleză, dintr-o carte a lui Geshe Michael Roach (Șlefuitorul de Diamante).

Pe scurt, îți alegi o zi pe săptămână în care desenezi un cerc (virtual) în jurul tău. Eu, de pildă, aleg sa lucrez dintr-o cafenea. Circle day nu înseamnă ca nu lucrezi, nu e o zi liberă (încă mi-e greu să internalizez conceptul asta, dar fac progrese).

Doar că încerci sa lucrezi “la business” și nu “în business”.

Dacă există urgențe, sunt disponibil, cam toată echipa știe de unde lucrez si, în linii mari, știe și programul pe ziua respectivă. Doar ca nu sunt, fizic, prezent in proiect.

Cele mai interesante idei le-am avut în circle day. Cele mai clare momente, care au precedat unele din cele mai dificile decizii, au fost în circle day.

Și da, lucrez și la alte proiecte, personale, când sunt în circle day. La fel cum îi incurajez pe cei din echipa mea să lucreze la proiecte personale atunci cand avem gap-uri în program.

Deci, miercurea este despre cercuri. Nu puteam să (re)încep blogul asta decât într-o zi de miercuri, nu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *